منوي اصلي
درباره وبلاگ
نماز اوج معراج انسان، راز و نیاز با خدای سبحان، موجب نزول رحمت یزدان، سنگر مبارزه با نفس و شیطان، بازدارنده انسان از خطا و عصیان، وسیله ی تقرب پارسایان و رمز بندگی مخلصان است. با تشکر از راهنماییها و کمک پدرم در ساخت و راه اندازی این وبلاگ. علی و صدرا razaviweb@yahoo.com
موضوعات
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 472874
تعداد نوشته ها : 267
تعداد نظرات : 6
اولین جشنواره ملی نماز

نویسندگان
اوقات شرعی
طراح قالب
GraphistThem259

نماز، پرستش و اظهاربندگی به درگاه پروردگار یگانه است. اگر هنگام خواندن نماز، حضور قلب ندارید و یا حواستان متوجه جای دیگری می شود، پاسخ و توصیه آیت الله وحید خراسانی به این سوال که چه کنیم تا در نماز حواسمان پرت نشده و توجّه‌مان به خدای تعالی باشد را بخوانید.
آیت الله وحید خراسانی : چگونه در نماز حواسمان پرت نشود
بعضی از اموری که برای حضور قلب در نماز سفارش شده است عبارتند از:
اول: وضو را با توجه و حضور قلب انجام دهد از امام رضا علیه السلام روایت شده که وضو موجب طهارت و تزکیه‌ی دل است.1
دوم: در عظمت نماز و در روایاتی که درباره‌ی نماز وارد شده تأمّل نماید.
سوم: مانند کسی نماز بخواند که گویا با نماز وداع می‌کند و دیگر فرصت نماز خواندن را نخواهد یافت.2
چهارم: وقتی رو به قبله می‌نماید سعی کند که دنیا و مافیها و خلق و آنچه به آن مشغولند را فراموش نماید و قلب خود را از آنها تهی نماید.
پنجم: نماز را با تأنّی و آرامش بخواند.
ششم: اینکه بداند از آن هنگام که وارد نماز می‌شود، تا آن لحظه‌ای که از نماز خارج می‌شود، خدای تعالی به او رو کرده و نظر می‌نماید، و ملکی بالای سر او ایستاده و می‌گوید: ای نمازگزار اگر می‌دانستی چه کسی به تو نظر می‌نماید و با چه کسی مناجات می‌کنی هرگز از او رو بر نمی‌گرداندی و ابداً از جای خود بر نمی‌خواستی.3
هفتم: اینکه بداند که در حال نماز از بالای سرش تا کرانه‌ی آسمان، رحمت خدا بر او سایه انداخته و ملائکه الهی از اطراف او تا افق سماء او را در بر گرفته‌اند.4
هشتم: آنچه در نماز مکروه است به جا نیاورید و به آنچه فضیلت نماز را می افزاید اهتمام نمائید مثل انگشتر عقیق به دست نمودن و لباس پاکیزه پوشیدن و خود را خوشبو نمودن و شانه و مسواک زدن.
پی‌نوشت:
1.
وسائل الشیعه، ۱/۳۶۷، ابواب وضو، باب۱، ح۹٫
2.
مجالس صدوق و ثواب الاعمال؛ قال ابوعبدالله الصادق: اذا صلّیت صلاة فریضة فصلّها لوقتها صلاة مودّع یخاف ان لا یعود الیها ابدا.
3.
وسائل الشیعه ابواب اعداد فرائض، باب ۸، حدیث ۵٫
4.
همان.

شنبه دوازدهم 2 1394 11:2
یا أَیّهَا الّذینَ آمَنُوا إِذا قُمْتُمْ إِلَى الصّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَکُمْ وَ أَیْدِیَکُمْ إِلَى الْمَرافِقِ وَ امْسَحُوا بِرُؤُسِکُمْ وَ أَرْجُلَکُمْإِلَى الْکَعْبَیْنِ؛[1]
ای کسانی که ایمان آورده اید، چون به (عزم) نماز برخیزند، صورت و دست هایتان را تا آرنج بشویید و سروپاهای خودتان را تا برآمدگی پیشین (هردوپا) مسح کنید.
O you who believe! When you raise up to prayer wash your faces and hands as for asthe elbows and wipe your heads and your feet to the ankles. (The Food/6)
بازهم پیشرفت های شایان توجّه علوم در عصر جدید، پرده از یکی دیگر اعجاز علمی قرآن کریم برداشته و آن فلسفه وضو از نظر علم پزشکی می باشد.
آنچه مسلم است، وضو اگر چه در قوانین اسلامی نوعی عبادت محسوب می شود؛ امّا همانند بسیاری از دستورات اسلامی دیگر از قبیل روزه، غسل، نماز صبح و... دارای نکات طبّی فراوانی می باشد کهقصد داریم به طور خلاصه به برخی از آن ها اشاره نماییم.
لازم بهذکر است که در این مجال، هدف ما بحث از نظر علمی می باشد و حکمت معنوی وضوکه مورد توجّه فراوانی اسلام نیز می باشد، در نظر گرفته نشده است.
پنج شنبه دهم 2 1394 7:45
شاید اهمیت این کار و کار با این رد سنی بر هیچ اهل خردی پوشیده نباشد ولی برای روشن تر شدن مساله همه ما خوب می دانیم نوجوانان دارای قلب پاک و سیرت الهی هستندکه اگر برنامه درست و جامعه برا تربیت مذهبی انها اندیشیده شود از بهترین اولیا لهی خواهند شد .
امام على علیه السلام :
فىوَصِیَّتِهِ لاِبنِهِ الحَسَنِ علیه السلام اِنَّما قَلبُ الحَدَثِ کَالرضِ الخالیَةِ ما اُ لقىَ فیها مِن شَى ءٍ قَبِلَتهُ فَبادَرتُکَ بِالدَبِ قَبلَ اَن یَقسُوَ قَلبُکَ وَیَشتَغِلَ لُبُّکَ ؛
دروصیّت به فرزندش امام حسن علیه السلام: دل جوان، مانند زمین کشت نشده است.آنچه در آن افکنده شود، مى پذیرد. از این رو، پیش از آن که دلت سخت گردد وخِرَدَت سرگرم شود، به تربیت تو همت گماشتم.نهج البلاغة، از نامه 31
روش کار
اصولاً برای جذب هر رده سنی می بایست با مقتضی طبیعت او کار کرد ، یعنی اینکه وقتی ما به دنبال جذب نوجوانان به مسجدهستیم می بایست به دنبال این باشیم که یک نوجوان چه انتظاری از یک مسجد ایدال برای خود دارد .
یقیناً یک نوجوان و کوچک تر از او خواهان سخن رانی های طولانی و تخصصی نیست بلکه انتظاری که او از این محیط دارد شادابی و طراوت است بسیاری از مسجد های که در این راه موفق بوده اند سعی داشته اند که برنامه های مفرح و شاد را در برنامه های مسجد خود پیاده کنند کوه نوردی ، فوتبال ، استخر ، پارک و مسابقات متنوع و شاد هر کدام به زیبایی می تواند مفید باشد .
 امام على علیه السلام :
(لا أدَبَ مَعَ غَضَبٍ؛)(با خشم، تربیت {ممکن} نیست .)(غرر الحکم، ح 10529)
دادن مسولیت به نوجوانان :
تجربه اثبات کرده که هرگاه در این اماکن مذهبی به نوجوانان بها داده شده و مسولیت های کوچک را به ایشان داده احساس هویت نموده و این در حالی اس که نوجوانان همیشه به دنبال انجام دادن بهتر مسولیت و در کنار آن نشان دادن لیاقت و توانایی خود می باشند .
چهارشنبه نهم 2 1394 7:22
تاثیر اول :نماز موجب آرامش :
انسانذاتاً خواهان خدا پرستی و توحید می باشد در واقع خضوع و خشوع در برابر خداوند متعال متناسب با ذات و فطرت انسان می باشد با این توضیح هر وقت انسان در برابر اوامر الهی تسلیم  و در سجاده عشق مشغول به نماز می شود بهچنان آرامشی دست پیدا می کند که لذت این حضور مناجات را در هیچ  ارتباطی نمی توان پیدا کرد .
(الَّذِینَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِکْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ)(آنان که ایمان آورده اند و دلهایشان به یاد خدا آرامش می یابد آگاه باشید که دلها به یاد خدا آرامش می یابد)الرعد آیه : 28
تاثیر دوم :نماز موجب امید :
یکیاز آثار و برکات نماز در دنیا امید و میل به سوی کمال و خوشبختی،  با برسیو توجه در زندگی انسانهای که مقید به نماز و ارتباط با خدا هستند به این نکته مهم در زندگی این افراد بر می خریم که امیدشان به مراتب از افرادی که اهل نماز و عبادت و ارتباط با خدا نیستند ، بیشتر می باشد  سر این مساله کهافراد اهل نماز دارای امید سرشاری می باشد، این است که این افراد به خاطر ارتباطی کی با خداوند متعال بر قرار کرده اند سعادت و خوشبختی را در غیر ازدرگاه احدیت جویا نمی شود همین ارتباط با خدا موجب می شود که به این منبع فیض و کمال امید بیشتر داشته باشند .
تاثیر سوم :نماز باعث شادی و فرح :
وقتیبا افراد مسجدی و اهل نماز ارتباط بر قرار می کنیم متوجه می شویم با توجه به این که بعضاً در بین این افراد مشکلات و سختی ها هم وجود ولی با این حالیک شادی و فرح خاص در وجود خود دارند برای نمونه به راحتی می توان با یک مسجد ارتباط بر قرار کرد با این کار به راحتی به این ادعای حقیر می توان باور پیدا کرد.من خودم با توجه به توفیقی که از ناحیه خداوند به من داده شدو با بچه های مشجد در ارتباط بوده ام اقرار می کنم این نوع شادی در بین نوع خود کم نظیر است .
چهارشنبه نهم 2 1394 7:16
نکته اول : بر طرف کردن  الگوی نامناسب :
یکیاز چیزی های که باعث دوری از نماز شده پیروی از الگوی نامناسب می باشد برای این که بتوانیم متربی و دوست خود را به نماز دعوت کنیم خوب است که ضعفاین الگو نامناسب را برای  متربی تشریع کنیم تا قداست و جایگاه الگوی نامناسب از دید متربی مشخص شود تا بتواند با دید باز و روشن الگوی خود را تعیین کند .
نکته دوم : برطرف کردن برداشت غلط از خداوندو جهان
یکیاز چیز های که باعث شده که ما آمها از نماز گریزان باشیم درک و معرفت پایین از خداوند و عالم هستی می باشد که در واقع به همان جهان بینی مناسب بر می گردد اگر ما از جهان هستی یک جهان بینی الهی و متناسب با درک متربی بیان کنیم با اصلاح جهان بینی و درک مناسب او از جهان و خدا و آخرت این سستی و ضعف  به حول وقوه الهی بر طرف می شود .
نکته سوم :آشنا نمود متربی از پیامد های بی نمازی
راهبرطرف نمودن این مانع، آشنا نمودن این گونه افراد با پیامدهای منفی گناهانو تشویق به ترک گناه و معاصی کوچک و بزرگ از جمله ترک تماشاى فیلم ها و صحنه هاى مبتذل و آلوده به گناه و همین طور حضور در محیط هاى ناسالم می باشد .
شما می توانید برای شناساندن گناهان وی را به خواندن کتاب گناهانکبیره شهید دستغیب و همین طور کتاب گناه‏شناسى، محسن قرائتى تشویق نمائید.
گاهیپدر و مادرها می‌گویند: آقا من به او گفتم گوش نداد. دیگر حوصله‌ام نمی‌رسد. خدا گفته: به بچه‌ات که سفارش نماز می‌کنی باید حوصله کنی. «وَ أْمُرْ أَهْلَکَ بِالصَّلاةِ وَ اصْطَبِرْ عَلَیْها» ، «وَ أْمُرْ» امر کن، «أَهْلَکَ بِالصَّلاةِ» یعنی بچه‌ات را وادار کن نماز بخواند، بعد می‌گوید: «وَ اصْطَبِرْ عَلَیْها» آیه‌ی قرآن است که خواندم. یعنی مقاومت کن. نگو: ده بار گفتم گوش نداد.
سه شنبه هشتم 2 1394 7:14

آثار نماز شب
قال على (علیه السلام ):
قیام الیل مصحة للبدن و مرضاة للرب - عزوجل - و تعرض الرحمة و تمسک باخلاق النیین

(بحار الانوار ج 84)
برخاستن براى نماز شب ، موجب تندرستى و خشنودى پروردگار (عزوجل ) و استحقاق رحمت و تمسک به اخلاق پیامبر است .


ترک نکردن نماز شب
قال على (علیه السلام ):
ما ترکت صلوة الیل منذ سمعت قول النى (صلى الله علیه وآله ): صلوة الیل نور فقال ابن الکواء: و لا لیلة الهریر؟ قال لیلة الهریر.

(بحار الانوارج 41 ص 71)
از زمانیکه گفتار رسول خدا (صلى الله علیه وآله ) را شنیدم که فرمود: نماز شب نور است ، نماز شب را ترک نکردم . ابن کواء عرض کرد:
پنج شنبه سوم 2 1394 18:52


وجوب نماز جمعه
قال على (علیه السلام ):
العشیرة اذا کان علیهم امیر یقیم الحدود علیهم فقد وجب علیهم الجمعة و التشریق .

(مستدرک الوسائل ج 6 ص 13)
هر گاه طایفه اى امیرى داشته باشند که حدود (الهى ) را برایشان اجرا نماید، اقامه نماز جمعه رفتن به منى در ایام تشریق بر آنان واجب است .
آداب ورود به نماز جمعه
قال على (علیه السلام ):
لا باس بان یتخطى الرجل یوم الجمعة الى مجلسه حیث کان . فاذا خرج الامام ،فلایتخطان احد رقاب الناس و لیجلس حیث یتیسر الا من جلس على الابواب و منعالناس ان یمضوا الى السعة فلا حرمة ان یتخطاه .

(وسائل الشیعه ج 5 ص 94)
مانعى ندارد که نمازگزار روز جمعه به سمت جاى خود در نماز گام بردارد؛ ولىوقتى امام براى ایراد خطبه آماده شد. کسى نباید بر سر و گردن مردم راه برود. (بلکه باید هر کجا که ممکن بود بنشیند) مگر بر کسى که در کنار درهاى ورودى نشسته باشد و وجود او در آنجا مانع ورود دیگران به قسمتهاى خالى باشدکه در این صورت اگر لگد مال شود حرمتى ندارد.
چهارشنبه دوم 2 1394 18:44
آموزش نماز به فرزندان
قال على (علیه السلام ):
علموا صبیا نکم الصلوة و خذوهم بها اذا بلغوا ثمانى سنین .

(وسایل الشیعه ج 3 ص 12)
نماز را به فرزندان خویش بیاموزید. و چون به هشت سالگى رسیدند آنانت را به خواندن این فریضه الهى وادار نمایید.
آموزش نماز به فرزندان
قال على (علیه السلام ):
علموا صبیا نکم الصلوة و خدوهم بها اذا بلغوا الحلم .

(شرح غرر الحکم ج 4 ص 363)
به کودکان خود نماز بیاموزید و آنها را به هنگام بلوغ به خاطر ترک نماز مؤ اخذه کنید.
آموزش نماز به فرزندان
قال على (علیه السلام ):
اذا عقل الغلام و قراءشى ء من القران علم الصلوة .

(دعائم الاسلام ج 1 ص 193)
هر گاه کودک به حد رشد برسد و مقدارى از قرآن را بخواند، به او نماز آموخته شود.
سفارش امام على علیه السلام به فرزندش
قال على (علیه السلام ):
اوصیک یا بنى بالصلوة عند وقتها.

(بحار الانوار ج 83 ص 14)
فرزندم ! تو را به نماز در اول وقت سفارش مى کنم .
زمان نماز کودکان
قال على (علیه السلام ):
یجب الصلوة على الصبى اذا عقل

(جامع احادیث الشیعه ج 4 ص 43)
نماز بر کودک ، زمانى که عقلش رسید لازم است .
سه شنبه اول 2 1394 18:34
X